Provinciehuis Antwerpen

Een combinatie van design, techniek en vakkennis op zeer hoog niveau!

Wanden met een eigen karakter!

Alphenberg staat bekend om haar hoogwaardige wand- en vloerafwerking met leer. Opdrachtgevers zijn veelal architecten en interieur-designers die ons betrekken bij de inrichting van hun projecten. Denk daarbij aan een indrukwekkende met leer beklede wand, een robuust haard-meubel of een stoere vloer. Projecten waarvan de omvang en het verloop over het algemeen goed in te schatten zijn. En waarvoor we vrijwel altijd, in samenspraak met de opdrachtgevers, tot een eindresultaat komen waar we blij mee zijn.

Het was 2016…

En zoals dat soms gaat belandde onze naam via via op het bureau van een architect die de mooie opdracht had gekregen om het Provinciehuis van Antwerpen te ontwerpen en in te richten. Bij die inrichting hoorde ook de bekleding van de wanden in leer.

Alphenberg werd aangewezen om mee te denken en om een passend voorstel te maken. Een prachtige uitdaging!

Alphenberg staat bekend om haar hoogwaardige wand en vloerafwerking met leer.

Meer dan een gewone muur.

Toen we het bestek uit gingen werken kwamen we tot de conclusie dat het om veel meer ging dan ‘gewoon een muur’. De bekleding moest een hoge akoestische waarde hebben en er chic, indrukwekkend en smetteloos uitzien. En bovendien was een groot deel van de wanden op een dusdanige manier ontworpen dat er van een ‘gebruikelijk recht stuk wand’ geen sprake was. Het grondplan was een afgeplatte ovaal. Op zo’n moment is het goed stil te staan bij de vraag in hoeverre je kunt voldoen aan een eis die zo hoog is en waar techniek en vakkennis op een zeer hoog niveau moeten staan.

Een unieke oplossing!

Je moet je voorstellen dat de leren wandtegels bestaan uit ruitvormige tegels van ± 1.80 x 1 meter, bevestigd op een rondlopende wand. Iedere tegel heeft dus een andere radius. Voor de afwerking van de tegels werd gekozen voor een ‘opdikkend reliëf’, als ware het een soort kussens. [‘Hugs’ is de naam die wij voor deze uitvoering hanteren]. In eerste instantie voor de akoestiek maar zeker ook voor het optische resultaat. Wit leer voor de ronde wanden en zwart leer voor de rechte wanden. Voor de ronde wand is eerst een soort mal gemaakt in de vorm van een binnenwand. Daarin zijn achtereenvolgens de witte leren tegels, met ieder een eigen maat, geplaatst. Een unieke oplossing!
In goede samenwerking met de architecten en aannemers en tot grote tevredenheid van de opdrachtgevers, hebben we uiteindelijk alle aspecten perfect kunnen realiseren.

De ervaring die we hebben gekregen met dit technisch hoogstandje heeft ons
letterlijk een niveau hoger gebracht.

Uiteindelijk werd alles tot in de puntjes geregeld!

Het was niet eenvoudig en we hebben er veel, heel veel, van geleerd. We kunnen ‘de pracht van Antwerpen’ zoals we dit project in de wandelgangen noemden, vol trots aan onze indrukwekkende projectlijst toevoegen.

INFO project:

nieuwbouw PROVINCIEHUIS,
Antwerpen

Architect:
Xaveer De Geyter Architecten bvba, Brussel

Collectie: GUSTO

Wat heeft dit project ons nog meer gegeven dan trots?

Het heeft ons wijsheid en ervaring gebracht. Maar we hebben ook nieuwe skills kunnen ontwikkelen. Het maken van akoestische wanden in iedere vorm denkbaar, hoort nu tot onze ervaring. Een kwaliteit waarin out-of-the-box denken en leder elkaar een stevige hand geven.
En ja, dit heeft zeker gevolgen gehad voor onze toekomst. Akoestische wanden zijn tegenwoordig een belangrijk onderdeel van wat ALPHENBERG kan.