NACH (New Amsterdam Court House)

In juni 2019 werden wij benaderd om een probleem op te lossen dat was ontstaan tijdens de ontwikkeling van de bouw van het NACH. Het gerechtsgebouw in Amsterdam aan de Parnassusweg. Er waren wensen en ook eisen op het gebied van de stoffering voor de wanden in alle zittingszalen. Het ging om zowel brandveiligheid als akoestiek en natuurlijk om een passende uitstraling.

De vraag was of wij daar een geschikt product voor zouden kunnen maken. In die tijd, we spreken over jaren terug, waren we al bezig met de ontwikkeling van akoestische panelen met lederen afwerking. De beoogde resultaten waren alleen nog niet voldoende om aan dit grootse project deel te mogen nemen.  De bouw van het zeer complexe pand, dat aan veel eisen moest voldoen, gaf gelukkig wel ruimte om de ontwikkeling van akoestische panelen te combineren met de realisatie.

“Ruim 3.000 m2 akoestische wanden verdeeld over 25 zittingszalen”

Voldoen aan de gevraagde waarde voor de brandklasse en akoestiek. Wij hebben een aantal opties laten zien waaronder een frame met daarop rechte, met leer omklede vormen, die deden denken aan een radiator. Bij het finetunen van die laatste variant ontstond het idee om de latten halfrond te maken, alsof het gehalveerde bezemstelen zijn. En dat was het begin van het product dat we nu in onze collectie voeren onder de naam Broom.

De grote test

Even weer terug naar NACH; onze akoestische panelen zijn uitgebreid getest en goed bevonden. En we kunnen trots zeggen: de uitslag was boven verwachting. Achtereenvolgens hebben we een proefkamer ingericht. Ondanks de verwachtte standaard maatvoering bleek er weinig standaard te zijn. Elementen als deuren, domotica en de vele spionnetjes in de deuren zorgden ervoor dat ‘standaard’ steeds meer vervangen werd door ‘maatwerk’. Wij hebben ons product goed kunnen testen en hebben op basis van deze ervaring ook weer verbeteringen kunnen aanbrengen. Iets wat bij Alphenberg aan de orde van de dag is. Wij blijven innoveren.

En dan is het zover – een definitief akkoord kwam op het opgeleverde project. En met gepaste trots zeggen we dan: met de complimenten van de opdrachtgever.

Wat heeft dit project ons gebracht?

Een product ontwikkelen met zo’n hoge verwachting is gewoon heel spannend. Maar uiteindelijk hebben we iets kunnen maken dat een totaal nieuwe divisie toevoegt aan het begrip akoestiek. Toepasbaar op zowel wanden als plafonds.  En dat een akoestische oplossing werkt èn oogstrelend kan zijn… Dat is een kwaliteit waar we bij Alphenberg trots op zijn.

Producten die bij dit project gebruikt zijn